Kuchnia polska: Gołąbki po lwowsku

Pokaźny zbiór przepisów…Boczek pokroić w grubą kostkę, wytopić. Do skwarków wrzucić posiekaną cebulę. Farsz: do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej wrzucić zmielone mięso, dodać jajka, sól, pieprz. Wyrobić, dodać cebulę ze skwarkami. Wymieszać i znowu wyrobić, dosolić. Zawijać mięso w uprzednio sparzone liście. Na dnie garnka ułożyć liście kapusty, układać gołąbki, przykryć liśćmi, podlać bulionem. Na wierzch wyłożyć sparzone i obrane ze skórki pomidory, polać śmietaną i albo włożyć do piekarnika, albo gotować do miękkości (ok. 2 h). Podawać z sosem grzybowym.

Źródło: Kuchnia polska: Gołąbki po lwowsku

Reklamy
  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: